Румъния реши да прехвърли една от двете си действащи системи за противовъздушна отбрана Patriot на Украйна при условие, че съюзниците по-късно ще я заменят с друга такава система, се посочва в съобщение на украинското военно радио Army FM.

В четвъртък, 5 септември, румънският президент Клаус Йоханис подписа закон за прехвърлянето на Украйна на една от системите за противовъздушна отбрана Patriot. На 20 юни румънският президент Клаус Йоханис за първи път обяви, че страната ще предостави на Украйна още една система за противовъздушна отбрана Patriot.

На 30 август стана известно, че румънското министерство на националната отбрана е внесло в парламента законопроект, с който на Украйна ще бъде предоставена румънска система за противовъздушна отбрана Patriot.

На 2 септември правителственият законопроект за прехвърлянето на Patriot на Украйна приет от горната камара на румънския парламент.

В същия ден ръководителят на комисията по отбрана Николета Паулук заяви, че "с това дарение Румъния отново демонстрира, че е доставчик на сигурност".

На 3 септември долната камара на румънския парламент окончателно одобрява законопроект, който позволява прехвърлянето на Patriot в Украйна.