Румънският парламент одобри предложението на президента Клаус Йоханис за създаване на учебен център в страната за обучение на украински морски пехотинци, съобщава Agerpres.

За съответното решение гласуваха 233 депутати, 18 гласуваха против, а други 25 се въздържаха.

В писмо до парламента Йоханис пише, че последните събития във войната в Украйна са подчертали необходимостта от засилване на обучението на украинските въоръжени сили.

"В резултат на анализа се оказа, че Румъния има възможност да допринесе за Коалицията на морските сили и средства, като бъде домакин на център за морско обучение на националната си територия, както и да подкрепи обучението на украински морски пехотинци, в рамките на наличните способности“, отбеляза румънският президент.

Предложеният план предвижда съоръжението да работи две години, като Румъния си запазва правото по всяко време да прекрати процеса на обучение.

"Центърът за обучение ще позиционира Румъния като регионален лидер в морското обучение, помагайки за увеличаване на сплотеността, демонстриране на единство и укрепване на евроатлантическото възпиране и защита“, се казва в писмото.

По-рано през септември стана известно, че първата група украински пилоти е започнала теоретично обучение на изтребители F-16 в Румъния и може да започне практическо обучение през следващите няколко месеца.

Заслужава да се отбележи, че наскоро Украйна за първи път се присъедини към ученията на НАТО за борба с дронове.