Държавният департамент на САЩ взе решение да одобри възможната продажба на 32 изтребителя F-35A Lightning Two на Румъния, пише Air Data News.

Румъния получи одобрението на САЩ да направи поръчка за 32 изтребителя Lockheed Martin F-35A, двигатели, резервни части и услуги в пакет на стойност 7,2 млрд. долара (12.96 млрд лева).

Агенцията за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността обяви, че е "взела решение, с което одобрява възможна чуждестранна военна продажба" за европейската страна.

"Предложената продажба ще подобри способността на Румъния да посрещне настоящите и бъдещите заплахи, като я оборудва допълнително за провеждане на мисии за самозащита и регионална сигурност, като същевременно подобри оперативната съвместимост със САЩ и другите членове на НАТО. Румъния няма да има затруднения да приеме тези изделия и услуги в своите въоръжени сили", заявява агенцията.

Румъния чака одобрението на САЩ от началото на миналата година, когато Висшият съвет за национална отбрана даде зелена светлина за придобиването.

Правителството е подписало предварително споразумение с Lockheed Martin, но за сключването на окончателен договор беше необходимо официално разрешение от Държавния департамент на САЩ.

С голяма граница с Украйна, която от 2022 г. се бори срещу руската военна инвазия, страната осъществи широка модернизация и разширяване на военновъздушните си сили.

В допълнение към пенсионирането на остарелите си изтребители МиГ-21 Румъния придоби 49 изтребителя F-16 втора ръка.

F-35 обаче ще осигури ниво на защита, способно да неутрализира потенциалните заплахи за нейния суверенитет. Румънските военновъздушни сили ще се възползват и от масовото присъствие на F-35 в страните членки на НАТО, западния военен съюз, от който тя е част.

Доставките на изтребителите обаче се очаква да бъдат осъществени едва от 2031 г. нататък.