Министър-председателят на Румъния Марсел Чолаку призова германския канцлер Олаф Шолц да засили допълнително източния фланг на НАТО, като изпрати германски войски в страната му "скоро“ и "за постоянно“, пише европейската редакция на Politico.

"Надявам се, че скоро ще имаме германски войници постоянно на територията на Румъния“, оъбеляза премиерът, имайки предвид съобщението на Германия миналата седмица за постоянно изпращане на 4000 войници в Литва, докато говори на съвместна пресконференция след среща между двамата лидери в Берлин.

Чолаку изрази опасения, че войната на Русия в Украйна може да продължи по-дълго и заяви в отговор на въпрос за срещата на върха на НАТО във Вилнюс след две седмици, че очаква германското правителство да разположи повече войски на изток.

По-късно той добави: "Надявам се, че заедно с канцлера можем да вземем решения в това отношение възможно най-скоро.“

Шолц не реагира веднага на румънското искане. Това, че Чолаку го повдигна публично, изглежда е изненада за канцлера, който не е говорил за плановете да се изпратят войски в Румъния.

НАТО разположи военни части от няколко страни, най-вече Франция, в Румъния, която има пряка граница с Украйна. САЩ обявиха, че ще задържат ротационните си части в Румъния поне до тази есен.

И двамата лидери изразиха песимизъм относно възможността войната в Украйна скоро да приключи. "Вероятно бихме очаквали конфликтът да приключи с [украинската контраофанзива]“, заяви Чолаку. "Но за съжаление … публично достъпните данни не ни дават толкова смелост за това“.

Шолц заяви, че никога не е трябвало да се очаква украинската страна да напредва бързо от ден на ден, като посочи: "Моментът, в който се постига голям пробив, не трябва да идва толкова бързо“.

Канцлерът също се опита да помрачи надеждата на Украйна да получи ясна перспектива за членство в НАТО на срещата във Вилнюс, която вместо това ще се съсредоточи върху "задълбочаване на сътрудничеството“ с Киев чрез "съвместен съвет“.

"Със сигурност ще обсъдим и въпроса как да се справим по-нататък с перспективата на страните, които гледат към НАТО и искат да се присъединят към него“, отбеляза канцлерът. "Но също така е ясно, че никой не може да стане член на отбранителен съюз по време на война.“