НАТО трябва да предприеме "силни, координирани“ действия в отговор на инциденти, при които руски ракети или дронове, изстреляни срещу Украйна, навлизат във въздушното пространство на страните-членки на Алианса. Това подчерта министър на отбраната на северната ни съседка Ангел Тилвар след среща в Букурещ с колегите си от Букурещката деветка, предава Reuters.

"Държавите от Букурещката деветка са дълбоко загрижени от повтарящите се нахлувания на руски дронове и ракети във въздушното пространство на НАТО в Полша, Румъния, Латвия, както и от ескалиращото напрежение по Източния фланг на НАТО“, поясни Тилвар пред репортери.

"Ето защо са необходими решителни, координирани действия на съюзническо ниво, както и бързо внедряване на модел на ротационна противовъздушна отбрана и интегрирана противоракетна отбрана“, допълни министърът.

Полският заместник-министър на отбраната Павел Залевски на свой ред заяви, че на срещата на министрите на отбраната на НАТО през октомври ще бъде необходимо да се разгледа въпросът за унищожаването на безпилотни апарати, които нахлуват във въздушното пространство на съюзниците.

"Потвърдихме хибридни атаки срещу съюзници, както и участието на Беларус в руски действия“, добави Залевски.

Румъния има 650-километрова граница с Украйна и фрагменти от руски безпилотни самолети многократно бяха намирани нейна територия през последната година. Румънската територия е близо до украинските пристанища на река Дунав, които често стават обекти на руски атаки.