Румъния планира бързо да разшири един от ключовите транзитни маршрути за зърно от съседна Украйна, тъй като ескалиращите атаки на Русия в Черно море изострят рисковете за световната търговия, съобщава Bloomberg. 

Страната вече е улеснила транзита на повече от 20 милиона тона зърно от Украйна, около половината от всичките 41 милиона тона, изпратени през така наречените "коридори на солидарността“ от началото на войната в Украйна. Сега Румъния може да отвори нови пропускателни пунктове със съседа си, да увеличи персонала на съществуващите пунктове и да доведе пенсионирани и военни пилоти, за да ускори транзита на кораби през дунавските канали. Това е заявил външният министър на Румъния Луминита Одобеску.

"Ние сме в тесен контакт с Украйна, за да определим най-добрите варианти за увеличаване и ускоряване на този транзит. Ситуацията със сигурността, разбира се, е трудна, но ние сме готови да продължим да помагаме на Украйна", е заявила тя.

В момента румънското пристанище Констанца, най-голямото черноморско пристанище в ЕС, е предпочитаният вариант за украинските компании поради близостта и по-ниските разходи, допълва РБК-Украйна.