Министерството на отбраната на Румъния опроверга информацията за падането на руски дронове на територията на страната по време на атака срещу дунавското пристанище Измаил в Украйна в нощта на 3 срещу 4 септември, пише РБК-Украйна, позовавайки се на пресслужбата на ведомството.

"Министерството на националната отбрана категорично отрича информацията в публичното пространство относно така наречената ситуация, възникнала в нощта на 3 срещу 4 септември, когато руски дронове уж са паднали на националната територия на Румъния“, се казва в изявлението на министерството.

Министерството също така отбелязва, че отговорните структури са наблюдавали в реално време ситуацията, причинена от руски атаки от дронове срещу инфраструктура в района на украинските пристанища на река Дунав.

"Средствата за нападение, използвани от Руската федерация, никога не са създавали пряка военна заплаха за националната територия или териториалните води на Румъния“, допълват от Министерството на отбраната.

Те също така подчертават, че руските атаки срещу гражданската инфраструктура на Украйна са неоправдани и дълбоко противоречат на нормите на международното хуманитарно право.

По-рано представителят на Министерството на външните работи на Украйна Олег Николенко заяви, че по време на масирания обстрел на Украйна в нощта срещу понеделник, 4 септември, руски безпилотни самолети-камикадзе Шахед са паднали и се взривили на територията на съседна Румъния.

"Това е още едно потвърждение, че руският ракетен терор представлява огромна заплаха не само за сигурността на Украйна, но и за сигурността на съседните страни, включително страните-членки на НАТО“, заяви той.