Румъния може да създаде учебен център на своя територия за обучение на украински морски пехотинци. За целта обаче е необходимо одобрението на парламента в Букурещ, отбелязва Euractiv.

В писмо до парламента президентът на северната ни съседка Клаус Йоханис отбеляза необходимостта от укрепване и разнообразяване на обучението на украинските военни в контекста на продължаващата война. Очаква се Румъния да стане ключово звено в укрепването на морския потенциал на Украйна, като предостави своята инфраструктура за обучение на морски пехотинци.

Предложението бе част от усилията на Контактната група за отбрана на Украйна, формат от 57 държави и Европейския съюз, подкрепящи Украйна в противопоставянето й на Русия.

Създаването на центъра ще бъде подкрепено от международната общност, като Обединеното кралство ще осигури първоначално финансиране. Предвижда се центърът да работи две години с възможност за удължаване. Румъния си запазва правото да прекрати участието си в проекта, ако е необходимо.

Инициативата е част от по-широко усилие на съюзниците от НАТО да подкрепят Украйна. Съобщава се също, че миналата седмица първата група украински пилоти е започнала обучение в Румъния.

Заместник-министърът на външните работи на Украйна Андрий Сибиха, по време на посещение в Букурещ, подчерта, че двете страни работят за попълване на документи за стратегическо партньорство и възстановяване на свободното движение в Черно море.