Министерството на отбраната на Румъния ще придобие 200 ракети за системите Patriot на стойност над един милиард евро чрез обществена поръчка, която е част от споразумението за съюза, предаде AGERPRES.

Като част от консолидираната многонационална поръчка, която използва принципите на инициативата Европейската инициатива за небесен щит (European Sky Shield), Румъния ще придобие 200 ракети PAC-2 GEM-T.

Министерството на националната отбрана на Румъния поиска и получи парламентарно одобрение за участие в програмата за съвместни доставки, като прогнозната обща стойност на пакета от 200 ракети, предназначени за попълване на бойните запаси на румънската армия, е 1,09 милиарда евро, включително резервни части, съпътстващи услуги и други.

Северноатлантическият алианс укрепва "Небесния щит" на страните от Европейския съюз с 1000 ракети за системата за противовъздушна отбрана Patriot, съобщи по-рано Reuters.

На 3 декември съответното подразделение на НАТО сключи договор за закупуване на посочения брой бойни глави с подкрепата на група страни членки на ЕС, сред които са посочени Германия, Нидерландия, Румъния и Испания.