Румъния и Нидерландия се споразумяха да създадат база за украински пилоти, които да се обучават на изтребители F-16 и да поддържат изтребителите в един от учебните центрове на територията на Румъния. Това е съобщила министър на отбраната на Нидерландия Кайси Олонгрен, цитира Укринформ.

"Вчера Нидерландия и Румъния подписаха писмо за намерения за осигуряване на обучение и поддръжка на F-16 в тренировъчен център в Румъния. Това е конкретна стъпка към укрепване на противовъздушната отбрана на Украйна от страна на двете европейски държави и със сигурност от всички европейски държави, които са членове на коалицията на F-16", е заявила Олонгрен.

Тя също така е отбелязала, че "за Нидерландия е много важно да продължи да показва единство и подкрепа за Украйна в борбата срещу руската агресия".

Съюзниците на Украйна създадоха авиационна коалиция, която да прехвърли на държавата модерни изтребители, включително F-16. Украйна ще получи най-малко 61 самолета от Дания и Нидерландия.

Дания вече започна обучението на осем украински пилоти на F-16. А САЩ ще започнат обучението в близко бъдеще.

По-рано министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников заяви, че Украйна може да получи първите самолети F-16 не по-рано от 2024 година.