В хода на руската атака с БпЛА срещу Украйна в нощта срещу неделя Румъния е вдигнала изтребители F-16, става ясно от съобщение от Министерството на отбраната в Букурещ, цитирано от медиите в северната ни съседка, включително HotNews и News.ro.

"В ранните часове на 8 септември руските войски подновиха серията от атаки с дронове срещу цивилни цели и пристанищна инфраструктура в Украйна близо до границата с Румъния“, се казва в изявление на военното ведомство.

Отбелязва се, че Националният военен команден център е информирал Генералния инспекторат за извънредни ситуации за установяване на мерки за предупреждение на населението в окръзите Тулча и Констанца.

"Съобщението RO-Alert беше изпратено съответно в 2:20 и 2:38 часа. В 2:25 часа два самолета F-16 на румънските ВВС излетяха от 86-та авиобаза "Борча“, за да наблюдават въздушната обстановка. По време на тези събития системата за радарно наблюдение откри и проследи траекторията на дрон, който навлезе в националното въздушно пространство и напусна националната територия в посока към Украйна“, става ясно още от разпространения текст.

Съобщава се, че дронът е бил наблюдаван и от два самолета F-16, които са се върнали в базата около 4:08 сутринта. По предварителни данни руски дрон е ударил територията на Румъния в безлюдна местност, в околностите на град Периправа. Силите на Министерството на народната отбрана с авиационни средства и наземни групи от сутринта извършват разузнаване в района.

"Министерството на националната отбрана категорично осъжда тези атаки, извършени от Руската федерация срещу отделни обекти и елементи от украинската гражданска инфраструктура, които са неоправдани и сериозно противоречат на международното право“, отбелязва министерството.

Според HotNews група руски ударни дронове Shahed-131/136 е нарушила румънското въздушно пространство. Безпилотният летателен апарат е бил локализиран над територията на Румъния близо до град Сабангия, който се намира на около 40 километра от границата с Украйна.

Украинските ВВС съобщиха, че руският дрон е напуснал територията на Румъния, прелетял е през село Вилково в Одеска област и е продължил да се движи над крайбрежните води на Одеския залив.