Откриването на останки от дронове на румънска територия тази седмица накара някои местни жители да се страхуват, че войната в съседна Украйна може да се разпространи в страната им, съобщава Associated Press.

Руските сили бомбардират украински пристанища точно от другата страна на река Дунав от държавата-членка на НАТО, тъй като Москва цели да наруши способността на Украйна да изнася зърно за световните пазари с продължителна кампания от атаки, насочени срещу украинските дунавски пристанища.

Русия е атакувала пристанището Измаил четири пъти тази седмица, твърдят украински официални лица.

Както беше съобщено по-рано, парчета, очевидно от дрон, бяха открити близо до румънското село Плауру, срещу Измаил.

Не беше ясно дали румънските власти са определили кога или откъде е изстрелян дронът и служители там казаха, че отломките не представляват заплаха, но развитието на нещата накара гражданите в страната-членка на ЕС да се чувстват неспокойни.

46-годишната Даниела Танасе, която живее в Плауру със съпруга и сина си, заяви, че ударите с дрон срещу Измаил тази седмица са я събудили и селяните са били "уплашени“ от постоянните руски атаки.

"В първата фаза (на войната) нещата бяха по-спокойни, но сега това дойде на наша територия“, заяви тя. "Засега не сме мислили да напускаме района – надяваме се, че ще мине“.

Антъни Блинкен, държавният секретар на САЩ, е обсъдил ситуацията по отношение на потенциалните отломки на руски дронове на румънска територия със своя колега в Букурещ.

Държавният департамент на САЩ разкри, че Блинкен и колегата му външен министър Луминира-Теодора Одобеску са обсъдили разследването на Букурещ за възможността отломки от руски дронове да са паднали на румънска територия близо до границата с Украйна по-рано тази седмица.

Тъй като Румъния е страна от НАТО, всяка руска атака срещу нея може потенциално да ескалира конфликта, за да включи 30 други държави, принадлежащи към Алианса.

Румънски официални лица по-рано отрекоха съобщенията за падането на дронове на румънска земя и заявиха, че руските атаки в съседна Украйна не представляват пряка заплаха, но министърът на отбраната Ангел Тилвар съобщи в четвъртък, че части от това, което "би могло" да бъде дрон, са били открити.