Ръководителят на Дагестан Сергей Меликов обяви, че се срамува от безредиците, които се случиха на летището в Махачкала и призова задържаните протестиращи да отидат на фронта в Украйна, за да "измият срама“, съобщава вестник "Коммерсант“.

Към задържаните няма да се прилагат специални мерки, увери Меликов. "Все още нямаме ситуация, при която хора да бъдат задържани за нарушение и изпратени в зоната специалната военна операция“, отбеляза ръководителят на републиката в разговор с ТАСС. Той подчерта, че във военна операция трябва да се участва съзнателно.

По думите на Маликов подобни инциденти не са се случвали в други региони на Северен Кавказ и че в Дагестан е показано "непристойно поведение“.

"Днес се срамувам от събитията, които се случиха вчера, защото Дагестан, както в Кавказ, така и в цяла Русия, а може би и по-широко, винаги е бил крепост на приятелство“, отбеляза Маликов.

По-рано той описа действията на хората, които нахлуха на летището в Махачкала вчера, 29 октомври, като грубо нарушение на закона. Участниците протестираха срещу кацането на самолет от Тел Авив. Ръководителят на Дагестан подчерта, че действията на протестиращите са "курирани“ от чужбина. В резултат на масовите действия бяха ранени 20 души, двама от които са в тежко състояние. Деветима полицаи също са пострадали, двама са хоспитализирани. Установени са 150 активни участници в акцията, 60 вече са задържани.