Лидерите на Европейския съюз и НАТО изразиха съболезнования във връзка със смъртта на председателя на Европейския парламент Давид Сасоли. Те публикуваха съответните съобщения на своите страници в "Туитър“ във вторник.

"Дълбоко съм натъжен от ужасната загуба на велик европеец и горд италианец. Давид Сасоли беше страстен журналист, изключителен председател на Европейския парламент и преди всичко скъп приятел. Скърбя със семейството му“, написа председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

На свой ред председателят на Европейския съвет Шарл Мишел отбеляза, че Сасоли ще липсва на ЕС. "Тъжен съм и трогнат от новината за смъртта на председателя на Европейския парламент. Той беше искрен и страстен европеец, вече ни липсват неговата човешка топлина, щедрост, дружелюбие и усмивка. Искрени съболезнования на семейството и приятелите му“, написа ръководителят на Европейския съвет.

Към тях се присъедини Жозеп Борел, върховен представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност. "Смъртта на Давид Сасоли е голяма болка. Изгубихме не само ценен политик, но преди всичко приятел и човек, който е посветил живота си на служба на другите, първо в журналистиката, а след това и като председател на Европейския парламент“, каза Борел.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също изрази своите съболезнования. "Натъжен съм от новината за смъртта на Давид Сасоли, силен глас за демокрацията и сътрудничеството между НАТО и ЕС. Моите най-дълбоки съболезнования на близките му, на Европейския парламент и на цялото семейство на ЕС“, написа Столтенберг.

Държавният секретар на френското външно министерство Клеман Бон също изрази съболезнования.

"Дълбоко съм натъжен от смъртта на председателя на Европейския парламент Давид Сасоли. Борец за Европа, искрен и смел защитник на демокрацията и ценностите на нашия съюз“, написа той в "Туитър“.

Италианският премиер Марио Драги изрази съболезнования за смъртта на председателя на Европейския парламент Давид Сасоли, като го нарече "символ на скромност и щедрост“.

"Сасоли беше символ на балансираност, скромност и щедрост. Тези качества винаги са били признавани от всички негови колеги, представляващи всички политически позиции и всички европейски страни, като доказателство за неговата изключителна гражданска страст, умения да изслушва и постоянен ангажимент да служи на гражданите“, се казва в обръщението на Драги, разпространено от неговата пресслужба. "Неговата преждевременна и внезапна смърт е шокираща. Правителството и аз лично изразяваме нашите съболезнования на съпругата му Алесандра Виторини, децата му Ливия и Джулио, както и на всички негови близки“.

Италианският президент Серджо Матарела също изрази съболезнования за смъртта на Сасоли. "Смъртта му отваря празнина в редиците на онези, които вярваха и изграждаха мирна Европа в услуга на нейните граждани и причинява дълбока скръб за италианския и европейския народ“, гласи обръщението на Матарела, разпространено от пресслужбата на Квириналският дворец.

Съболезнования изказаха и много италиански политически и обществени фигури, включително ръководителите на Министерството на външните работи и Министерството на здравеопазването на републиката.

Давид Сасоли почина във вторник на 65-годишна възраст в Италия. В понеделник Сасоли беше хоспитализиран в Италия поради тежки усложнения, свързани с дисфункция на имунната система. Както уточни агенция ANSA, всички планирани събития с участието на шефа на ЕП са отменени.

През декември 65-годишният Сасоли, бивш журналист и деец от италианската Демократическа партия, обяви, че няма да се кандидатира за преизбиране за председател на ЕП, за да, както обясни той, "не се разцепи европейското мнозинство“. Мандатът му изтече през януари.

Превод и редакция: Иван Христов