Съюзникът на Доналд Тръмп Руди Джулиани подаде молба за обявяване в несъстоятелност във федералния съд в Ню Йорк, само няколко дни след като съдебните заседатели го осъдиха да плати близо 150 милиона долара (272 милиона лева) на двама бивши избирателни служители в Джорджия за клевета, предаде CNN.

Според документацията Джулиани изброява дългове между 100 и 500 милиона долара и активи на стойност до 10 милиона долара.

Декларацията за фалит е още една неуспех за бившия кмет на Ню Йорк, федерален прокурор и някогашен фаворит за републиканската президентска номинация, всички произтичащи от времето му като адвокат на Доналд Тръмп след президентските избори през 2020 г.

Джулиани изброява близо 1 милион долара неплатени данъци сред своите задължения, както и стотици хиляди долари, дължими на адвокати и счетоводители.

Миналата седмица осемчленно съдебно жури осъди Руди Джулиани да плати 20 млн. долара на избирателните служители от Джорджия Руби Фрийман и дъщеря ѝ.

Те твърдят, че невярното твърдение на Джулиани, че са подправяли гласове, е оказало травмиращо въздействие върху живота им. Фрийман е заявила, че "винаги ще трябва да бъде внимателна" поради продължаващите опасения, че може да бъде разпозната публично.

Двете са получили по над 16 млн. долара за емоционални щети. Друга сума от 75 млн. долара под формата на обезщетение за неимуществени вреди беше наредена да бъде разпределена между тях.

Обръщайки се към репортерите пред съда, след като беше осъден да плати сумата,  Джулиани е заявил: "Не съжалявам за нищо."