Евентуалното въвеждане на нови санкции, включително лично срещу руския президент, което беше обявено във Вашингтон, всъщност може да се приравни с прекъсване на отношенията. Но има надежда, че това е просто "дрънкане на оръжия". Това каза прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков, отговаряйки на въпроси на журналисти, цитиран от “Российская газета“.

"Оценяваме появата на подобни документи и изявления изключително негативно, особено на фона на поредица от преговори, макар и неуспешни“, каза Песков. Съчетаването им във вртемето с консултациите е опит за оказване на натиск върху Москва, "априори безсмислен, тъй като говорим за санкции, които всъщност и като се вземе предвид неизбежният адекватен отговор, могат да бъдат приравнени на прекъсване на отношенията “, подчерта той.

"Затова се отнасяме към това крайно негативно. Те не допринасят за търсенето на взаимно приемливи решения и формирането на конструктивна атмосфера в хода на триетапните преговори“, обобщи Песков. "Отговорът е еднозначен – негативен“, повтори той.

Говорейки за плановете за налагане на санкции на банки във връзка с проекта "Северен поток-2", прессекретарят на президента отбеляза, че Москва все още няма да отговори. "Все още искаме да се надяваме на победата на поне някакъв здрав разум и че това са само изявления," предизвикващи шум за оказване на натиск", - обясни той.

"Северен поток“ е комерсиален проект и свързването му с въпросите на сигурността в Европа е абсурдно“, подчерта Песков. Това показва какво стои зад това - опити за натиск върху Русия, нелоялна икономическа конкуренция и т.н., добави той. "И това още веднъж подчертава нашата коректност, когато говорим за нашите притеснения и че няма къде да продължим и е време да бъдат взети редвид притесненията ни“, каза прессекретарят на президента.

На въпрос дали ще има огледална реакция срещу президента на САЩ, ако Вашингтон приеме тези санкции, Песков каза, че налагането на санкции срещу държавния глава Русия "е възмутителна мярка, която е сравнима с прекъсване на отношенията". "Русия винаги е готова и ще направи това, което е в най-добрия интерес на страната ни“, заключи той.

Превод и редакция: Юлиян Марков