Намерено е потвърждение на изявленията на Русия за нарушаване от страна на Запада на обещанията НАТО да не се разширява на Изток. Според германското издание Der Spiegel в Националния архив на Великобритания е открит документ от 1991 г., в който представители на западни страни декларират, че подобна стъпка е неприемлива, пише "Российская газета".

Документът е открит от професора от Бостънския университет Джошуа Шифринсън. Според изданието, преди това той е бил пазен под гриф "Секретно“. Той е съставен след среща на представители на външните министерства на САЩ, Великобритания, Франция и Федерална република Германия в Бон на 6 март 1991 г. Те са обсъдили въпроса за сигурността на държавите от Източна Европа и са признали, че членството на тези страни в НАТО е "неприемливо".

В документа се отбелязва също, че по време на преговорите между ФРГ, ГДР, САЩ, СССР, Великобритания и Франция западните представители са дали да се разбере, че НАТО няма да се разширява и Алиансът не може да предложи членство на Полша и други страни от Източна Европа.

"Ние дадохме да се разбере на Съветския съюз в преговорите 2 плюс 4, както и в други преговори, че нямаме намерение да се възползваме от изтеглянето на съветските войски от Източна Европа. НАТО не трябва да се разширява на Изток нито формално, нито неофициално", цитира Der Spiegel думите на представителя на САЩ Реймънд Зайц от същия документ.

Така според руския вестник се опровергават думите на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, че Северноатлантическият алианс "никога не е обещавал да не се разширява". Прави впечатление, че той е каза тези думи в интервю за същото издание Der Spiegel, коментира руският официоз.

Уверенията за неразширяване на НАТО са били дадени в замяна на съгласието на СССР за обединението на Германия. И именно ФРГ няколко години по-късно стана "кръстник“ на първото разширяване на Алианса на изток, с приемането на Полша, Унгария и Чехия.

По-рано руският президент Владимир Путин неведнъж е казвал, че на Съветския съюз е било обещано, че НАТО няма да напредва на изток. По време на голямата пресконференция през декември 2021 г. той каза:

"Ние казахме ясно и ясно, че по-нататъшното напредване на НАТО на изток е неприемливо. Но какво е неразбираемо тук? Стигнахме ли до границите на Съединените щати или границите на Великобритания?", отбеляза Путин. Те дойдоха до нас, те са на прага на дома ни. Напразно ли е изискването да не се разполагат ударни системи пред нашия дом?"

За Русия, заключи той, не е важен ходът на преговорите, а резултатът. По думите на президента страната е била "измамена, просто нагло измамена", когато през 90-те години на миналия век е била уверярвана, че НАТО няма да се разширява на Изток. Резултатът от измамата е "пет вълни на разширяване на НАТО и сега се появяват въпросните (ударни) системи в Румъния и Полша“.

"Искате някакви гаранции от мен – обръща се той по-скоро не към журналиста, а към западните власти. – Не, Вие сте тези, които трябва да ни дадете гаранции, Вие – и то веднага, сега, а не да бърборите за това десетилетия."

Превод и редакция: Юлиян Марков