Двадесет и седем души се удавиха в Ламанша, след като поредна лодка с мигранти се преобърна. Според прокурора на град Лил Карол Етиен са загинали общо 17 мъже, включително двама, починали по-късно в болница, седем жени и трима "младежи“, чиято точна възраст не е известна, съобщи AFP. Според френския вътрешен министър Джералд Дарманен една от жертвите е била бременна, пише "Российская газета“.

Ламанша все още не е виждал такъв брой жертви в цялата история на наблюдение на Международната организация за миграция, отбелязва британският вестник The Guardian. Френските служители на реда задържаха петима заподозрени в организирането на трансфера на мигранти. Един от тях, каза Дарманен, е карал кола с немски регистрационни номера. По отношение на заподозрените, Междурегионалният съд в Лил започна разследване по делото за "съдействие при незаконно влизане и престой в рамките на организирана група", "непредумишлено убийство и нараняване", както и за организиране на "престъпна общност".

Британският премиер Борис Джонсън, "шокиран, ужасен и дълбоко опечален", предложи на Париж допълнителна помощ за "елиминирането" на контрабандните банди, които според него "се измъкват безнаказано ". Според The Independent обаче Джонсън не е издал никакви заповеди за смекчаване на твърдата имиграционна политика на Великобритания, която според критиците е една от основните причини Ламанша напоследък да се превърне в истинско гробище за мигранти, търсещи по-добър живот.



Перфектна илюстрация за подхода във Великобритания към настоящата криза е неотдавнашната новина, че местната Кралска яхтинг асоциация (RYA) призова своите членове да не спасяват нелегални имигранти, давещи се в Ламанша, за да не влязат в затвора за контрабанда на хора. При откриване на мигранти в беда, организацията препоръча само да ги докладват на копетентните власти и да не се намесват, пише The Daily Telegraph. В сегашните британски реалности подобни "хуманни“ съвети не изглеждат изненадващи. Всъщност, според Закона за гражданството и границите на Великобритания, сега това е престъпление и всеки, който "съзнателно улеснява пристигането или опита за пристигане, влизане или опит за влизане“ на търсещ убежище в Обединеното кралство подлежи на съд. Досега бяха наказвани само онези, които не само съзнателно, но и с цел печалба са довеждали хора във Великобритания - това се отнасяше главно за контрабандистите. Сега всеки британец, който не е безразличен към мъката на другите, може да стане престъпник. За незаконно вкарване на мигранти във Великобритания новият законопроект предвижда включително доживотен затвор.

Превод и редакция: Юлиян Марков