Отказът на автоматичната станция "Луна-25“ е възникнал поради ненормално функциониране на бордовия контролен комплекс. Това обявиха от Федералната космическа агенция на Русия (Роскосмос) пред репортери, предава ТАСС.

"Приключва работата на междуведомствената комисия за установяване на причините за ненормалното функциониране на автоматичната станция "Луна-25“ в лунна орбита. <…> Установено е, че най-вероятната причина за аварията на "Луна-25“ е аномалното функциониране на бордовия контролен комплекс, свързано с невъзможността за включване на акселерометъра в устройството BIUS-L (блок за измерване на ъглови скорости) поради възможното включване на команди с различен приоритет за тяхното изпълнение в един информационен масив“, обясниха от държавната корпорация.

Роскосмос пояснява, че разпределението на командите в масивите от данни има случаен (вероятностен) характер. Поради това в бордовия контролен комплекс са постъпвали нулеви сигнали от акселерометрите. "Това не позволи при издаване на коригиращ импулс да се запише моментът на достигане на необходимата скорост и своевременно изключване на задвижващата система на космическия кораб, в резултат на което изключване настъпи според временната настройка [команда]“.

От корпорацията подчертаха, че въз основа на резултатите от работата на комисията са формирани препоръки за допълнителни мерки за последващи лунни мисии, за да се предотврати повторение на събитията.

Ракетата-носител "Союз-2.1б“ с автоматична станция "Луна-25“ стартира от космодрума "Восточний“ на 11 август в 02:10 часа московско време (съвпада с българското време).  На 12 и 14 август апаратът направи две корекции на траекторията. На 16 август автоматичната станция навлезе в окололунна орбита. На 19 август към космическия кораб бе изпратен импулс за формиране на неговата елиптична орбита преди кацане; около 14:57 часа московско време комуникацията с космическия кораб бе прекъсната. Според предварителните изчисления "Луна-25“ се е сблъскала с повърхността на естествения спътник на Земята.