Губернаторът на Флорида Рон ДеСантис изпраща повече служители на Националната гвардия и патрулни служители в помощ на щата Тексас за охрана на южната граница на САЩ, се посочва в съобщение на сайта на щата Флорида.

"Губернаторът Рон ДеСантис разположи повече Национални гвардейци и патрулни служители на магистралата Флорида - Тексас, за да помогнат на властите в Тексас, докато работят за осигуряване на южната ни граница. Петдесет Национални гвардейци напуснаха Пенсакола в тази вълна, заедно със 76 магистрални патрулни войници на Флорида", се посочва в съобщението.

"Граничната криза на (Джо) Байдън превърна всеки щат в гранична държава, изисквайки от щатите да се активизират и да защитят нашия териториален суверенитет. Искам да изразя искрената си благодарност на всички полицаи, членовете на Националната гвардия и членовете на държавната гвардия, които служат в Тексас", заявява ДеСантис е съобщението.

Към 2021 г. Флорида е изпратила повече от 2400 служители, за да помогнат на Тексас в охраната на южната граница. Заедно с тези офицери, щата изпрати и повече от 600 средства, включително лодки, командни автобуси и превозни средства за всички терени.

Миграционната криза на южната граница на САЩ се изостри, след като Върховният съд на САЩ, по искане на администрацията, разреши премахването на оградата от бодлива тел, която властите в Тексас поставиха по границата с Мексико.

Губернаторът на щата Грег Абът отговори, като обяви "инвазия" и мерки за самозащита поради ситуацията с притока на мигранти. Той подчерта, че държавата ще прилага свои собствени политики, докато федералните власти не успяват да защитят границата. 

Републиканските губернатори на 25 американски щата, включително губернаторът на Флорида, обвиниха президента на САЩ Джо Байдън в нежелание да се бори с нелегалната миграция и обявиха своята солидарност с властите в Тексас.