Около хиляда гвардейци ще пътуват от Флорида до Тексас, за да помогнат за разрешаването на ситуацията на границата, обяви губернаторът на Флорида Рон ДеСантис в изявление, публикувано в социалната мрежа Х.

"Това, което казваме като жители на Флорида, е, че трябва да спрем инвазията по южната граница веднъж завинаги", заявява ДеСантис, говорейки пред репортери, заобиколени от членове на националната гвардия.

Планира се в близко бъдеще от Флорида в Тексас да бъде изпратен батальон на Националната гвардия с численост до хиляда души. Освен това ще им помагат и доброволци от Щатската гвардия на Флорида. Тази структура е възобновена от ДеСантис през 2022 г. и ще бъде използвана за първи път в операция извън щата.

Както е обяснил губернаторът, "задачата на бойците в Тексас ще бъде да укрепят границата и да изградят допълнителни бариери по нея".

"Ако нямаме граница, не можем да бъдем суверенна държава. Или имате граница, или нямате, или сте суверенна държава, или не сте", подчертава ДеСантис, осъждайки действията на администрацията на Байдън.

Миграционната криза на южната граница на САЩ се изостри, след като Върховният съд на САЩ, по искане на администрацията, разреши премахването на оградата от бодлива тел, която властите в Тексас поставиха по границата с Мексико.

Губернаторът на щата Грег Абът отговори, като обяви "инвазия" и мерки за самозащита поради ситуацията с притока на мигранти. Той подчерта, че държавата ще прилага свои собствени политики, докато федералните власти не успяват да защитят границата. 

Републиканските губернатори на 25 американски щата, включително губернаторът на Флорида, обвиниха президента на САЩ Джо Байдън в нежелание да се бори с нелегалната миграция и обявиха своята солидарност с властите в Тексас.