Предстоящият изборен реванш догодина между президента на САЩ Джо Байдън и неговия предшественик Доналд Тръмп ще бъде много оспорван, установи ново проучване на Reuters/Ipsos, като и двамата кандидати са обременени с дълбока уязвимост, която може да им коства Белия дом. Решаващ фактор може да се окаже кандидатурата на независимия Робърт Кенеди младши, който се очаква да открадне гласове от Демократическата партия и така да даде втори мандат на Тръмп.

Байдън, 81-годишен демократ, продължава да бъде измъчван от съмненията на избирателите относно силата на икономиката, както и от опасенията за сигурността на границата между САЩ и Мексико и притесненията за престъпността.

77-годишният бивш президент републиканец Тръмп е изправен пред собствените си проблеми, включително четири наказателни процеса по множество обвинения, свързани с опитите му да отмени президентските избори през 2020 г. и работата му с класифицирани документи. Присъда преди изборите на 5 ноември 2024 г. може да му струва значителна подкрепа, установи проучването.

Проучването показа, че Тръмп има незначителна преднина от 2 точки в директен двубой, 38% срещу 36%, като 26% от анкетираните казват, че не са сигурни или може да гласуват за някой друг.

Анкетата, проведена онлайн от 5 до 11 декември, обхваща 4411 възрастни американци в цялата страна и има интервал на достоверност, мярка за точност, от около 2 процентни пункта.

Тръмп е фаворит за номинацията на републиканците с голяма разлика, показва проучването.

Системата на Избирателния колеж по отделни щати, използвана за избиране на президенти, и дълбоко вкоренените партийни разделения означават, че избирателите само в шепа щати ще играят решаваща роля за резултата от изборите.

В седемте щата, където изборите бяха най-близки през 2020 г. – Уисконсин, Пенсилвания, Аризона, Джорджия, Невада, Северна Каролина и Мичиган – Байдън имаше преднина от 4 точки сред американците, които заявяват, че със сигурност ще гласуват.

Като цяло анкетата показа дълбока апатия сред много гласоподаватели към потенциален реванш Байдън-Тръмп. Около шест от 10 анкетирани казват, че не са доволни от двупартийната система на Америка и искат трети избор.

Те може да имат такъв в лицето на активиста против ваксините Робърт Ф. Кенеди младши, който стартира кампания като независим кандидат. Анкетата показа, че Кенеди, част от легендарното политическо семейство, може да получи повече подкрепа от привържениците на Байдън, отколкото от тези на Тръмп.

Преднината на Тръмп се увеличи до 5 пункта преднина на национално ниво, когато на респондентите беше дадена опция да гласуват за Кенеди.

Около 16% от анкетираните са избрали Кенеди, когато са имали възможност, докато Тръмп е имал 36% подкрепа в сравнение с 31% за Байдън. Тръмп също водеше Байдън с пет пункта в седемте "колебаещи се“ щата, когато Кенеди беше опция.

Кенеди, чийто чичо Джон Ф. Кенеди е бил президент и чийто баща Робърт е бил сенатор и главен прокурор, е изправен пред предизвикателството да събере достатъчно подписи, за да влезе в бюлетината във всичките 50 щата. Миналата седмица супер комисия за набиране на средства (PAC), подкрепяща кандидатурата на Кенеди, анонсира, че ще похарчи до 15 милиона долара, за да включи Кенеди в бюлетината в 10 щата като начална мярка.

Кандидатите на трети партии успяват да повлияят на резултата от изборите в САЩ, дори без да спечелят. През 1992 г. силното представяне на Рос Перо помогна за влизането на демократа Бил Клинтън в Белия дом, а през 2000 г. някои демократи обвиниха кандидатурата на Ралф Нейдър, че е допринесла за загубата на Ал Гор от републиканеца Джордж Буш.

Байдън ще бъде най-възрастният президент, избиран някога за втори мандат, ако спечели през 2024 г., а други социологически проучвания показват, че някои избиратели са загрижени за напредналата му възраст.

Но кандидатурата му вероятно ще бъде подкрепена от продължаващата обществена подкрепа за правата на абортите, както и от застъпничеството му за контрол върху оръжията, мерки срещу изменението на климата и по-високи данъци за свръхбогатите, показа новото проучване на Reuters/Ipsos.

Проучването също така подчертава значителните рискове за кампанията на Тръмп, тъй като той е изправен пред поредица от наказателни процеси през следващата година. Около 31% от анкетираните републиканци казват, че не биха гласували за Тръмп, ако той бъде осъден за углавно престъпление от съдебни заседатели. Той отрече да е извършил престъпление.

Около 45% от анкетираните смятат, че Тръмп е по-добрият кандидат за справяне с икономиката, в сравнение с 33%, които избраха Байдън.

Байдън обаче имаше подобно предимство по въпроса за абортите, като 44% от анкетираните са уверени, че той е по-добрият кандидат за достъп до аборти, в сравнение с 29%, които избраха Тръмп.

Част от силата на Тръмп също изглежда свързана с опасенията на някои избиратели относно престъпността и имиграцията. Запитани кой кандидат е по-добър по въпросите, 42% са избрали Тръмп за престъпността в сравнение с 32%, които са избрали Байдън.

Петдесет и четири процента от анкетираните се съгласиха с твърдението, че "имиграцията прави живота по-труден за местните американци“, като подобен дял казва, че Тръмп е по-добрият кандидат за проблема.