Независимият кандидат за президент на САЩ Робърт Ф. Кенеди-младши обяви, че оттегля кандидатурата си и ще подкрепи Доналд Тръмп, като потенциално ще даде тласък на бившия държавен глава републиканец след завършека на конгреса на Демократическата партия, съобщава The Wall Street Journal.

"Обещах на американския народ, че ще се оттегля от надпреварата, ако стана "спойлер“, заяви Кенеди на митинг в петък. "В сърцето си вече не вярвам, че имам реалистичен път към изборна победа пред лицето на тази безмилостна, систематична цензура и медиен контрол“.

Обяснявайки решението си да подкрепи Тръмп, Кенеди посочи, че принципите, които са го убедили да напусне Демократическата партия и да се кандидатира като независим, сега са го накарали да подкрепи бившия държавен глава. Сред другите примери той цитира защитата на свободата на словото.

Проучванията показват, че напускането на Кенеди вероятно ще помогне на Тръмп, предоставяйки добре дошли новини за кандидат, който се бори да противодейства на инерцията на своя опонент от Демократическата партия, вицепрезидента Камала Харис. Влизането й в надпреварата миналия месец на мястото на президента Байдън обърна прогнозите за изборите с главата надолу. Сега тя води в много национални проучвания и показва по-добри резултати в жизненоважни щати за резултата от вота.

На митинга Кенеди предположи, че Тръмп, с когото е разговарял през последните седмици, е поискал "да ме привлече в администрацията си“. Той заяви, че се е опитал да се срещне с Харис, но тя е отказала.

Представители на Тръмп и Харис не отговориха веднага на исканията за коментар.

Съобщението на Кенеди дойде след нарастващи спекулации относно целта и жизнеспособността на неговата кампания. Кенеди, екологичен адвокат, който е син на либералната икона сенатор Робърт Кенеди, не успя да надгради върху първоначалния прилив на интерес към кампанията си - въпреки социологическите проучвания, показващи значително недоволство на избирателите от демократите и републиканците. Кампанията се сблъска с препятствия при класирането за щатски избори и беше засегната от поредица от дребни скандали, които подкопаха кандидатурата на Кенеди.

В петък той поясни, че ще премахне името си от бюлетината в конкурентни колебаещи се щати, но ще го остави в други, оставяйки избирателите да го подкрепят в плътно сини или плътно червени щати, където той няма да повлияе на резултата.