Руснаците са намерили начин да се защитят от истинския кошмар, който украинските дронове представляват за техните войски, и са започнали да оборудват войниците със специални системи за лична защита и малки верижни превозни средства, пише полският вестник Rzeczpospolita.

Украинските безпилотни самолети нанасят поражения в руските редици. Тези дистанционно управлявани летателни апарати могат да нанасят ефективни удари по вражески части, като пускат експлозивни заряди или летят право във военни превозни средства или отделни войници и се взривяват. В резултат на това все по-често се срещат танкове или превозни средства на фронтовата линия с допълнителна броня или по-скоро със специална мрежа или клетка, която да ги предпазва от въздушни атаки.

Безпилотните самолети са ключово оръжие в руско-украинската война

Досега обаче самите войници, които нахлуха в източната ни съседка, оставаха беззащитни срещу новата технология на дроновете, към която се насочиха украинците. Това обаче се променя. Москва пусна на фронтовата линия най-модерното гъсенично превозно средство, което да помогне в борбата срещу дроновете. Това е безпилотен робот, наречен Уол-Е. Машината, кръстена на животоспасяващия робот от популярната анимация на Дисни, е първата разработена в Русия система за радиоелектронна борба с гъсенична платформа. Оборудването не разполага с нападателни оръжия, но е оборудвано с антени и система за заглушаване на радио и GPS сигнали. Целта е една - да се прекъсне връзката между атакуващите безпилотни самолети и техните оператори.

Както предава РИА Новости, системата Уол-Е е преминала полеви изпитания през юни. Превозното средство, е предназначено за осигуряване на защита на сухопътните войски - батерията му позволява да работи в продължение на часове и да поддържа активна системата за електронна борба срещу дронове. По този начин се създава своеобразен невидим купол, който прави безполезни разузнавателните и камикадзе дронове. "Ребовет", производителят на това оборудване, твърди, че системата може да потисне комуникациите на дроновете в радиус до 300 метра.

Раницата на войника ще заглушава безпилотни самолети

Отделните войници също получават подобни, но персонални системи за своето оборудване. Това са специални раници, които прекъсват комуникациите на дроновете. Така наречените заглушители, оборудвани с антени, се носят на гръб от все повече бойци на фронта - както руснаци, така и украинци. Това мобилно устройство е трудно за проследяване, като същевременно позволява на потребителите да прекъснат връзката между дрона за наблюдение от първо лице (FPV) и неговия контролер. В резултат на това дронът пада на около 250 метра от предвидената цел. Такива раници обаче не са евтини - еквивалентът на повече от 30 000 британски лири (70 028 лева) за един комплект. Системата може да работи само един час с едно зареждане. Войниците използват, наред с другото, устройството Tuman и BlackZone, което неутрализира търговските китайски дронове от серията DJI Phantom, толкова популярни на фронта.