Новият министър-председател на Словакия Роберт Фицо, който обеща да прекрати военната помощ за Украйна, заяви, че не възнамерява да възпрепятства износа на частни отбранителни компании, съобщава Reuters.

Членката на НАТО Словакия е център за производители на артилерийски боеприпаси, както и на тежко военно оборудване като гаубици, някои от които се изпращат в Украйна.

Фицо води кампания преди изборите на 30 септември, които неговата партия спечели, като критикува подкрепата на Запада за Украйна, санкциите срещу Русия и външната политика на САЩ.

Фицо потвърди, че страната ще спре всички доставки от армейските складове за Украйна, но даде да се разбере, че това няма да засегне частния бизнес.

"Ние го заявихме много ясно и искам отново да заявя – говорим за оръжия, за боеприпаси от складовете на словашката армия, за държавни материали“, заяви Фицо след учредителната среща с министъра на отбраната Роберт Калинак. "Когато една компания иска да произведе оръжие и да го зпрати някъде, никой няма да го спира“.

Фицо заяви, че правителството ще направи инвентаризация на словашкото оборудване и боеприпаси и ще даде приоритет на попълването на резервите. По думите му, укрепването на противовъздушната отбрана на страната е друг приоритет.

Предишното дясноцентристко правителство на страната силно подкрепяше Украйна и доставяше военно оборудване, включително бойни машини, както и системи за противовъздушна отбрана С-300 и самолети МиГ-29.

Позицията на Фицо

Новият министър-председател на Словакия Роберт Фицо заяви, че Братислава няма да подкрепи предоставянето на военна помощ на Украйна.

Ръководителят на словашкото правителство потвърди отказа от помощ за Украйна по време на реч пред членове на парламентарната комисия по европейските въпроси преди срещата на върха на лидерите в Брюксел на 26 октомври.

Той също така изрази мнение, че на този етап от мащабната война Руската федерация има "по-големи териториални постижения от Украйна“.