Кризата в Украйна започна през 2014 г. с "разгула на украинските неонацисти“. Това заяви във видеопослание по повод втората годишнина от началото на войната в Украйна словашкият премиер Роберт Фицо. Видеото е публикувано на страницата на премиера във Facebook.

Русия неведнъж е била заблуждавана, като е уверявана, че Северноатлантическият алианс ще спре разширяването си, отбеляза още Фицо.

"Тази война започна още през 2014 г. с разгула на украинските неонацисти. Въпросът е също, че Русия беше излъгана, че НАТО няма да се разширява още на изток, а днес се стига дотам, че Украйна вече трябва да стане член на НАТО“, заяви лидерът на Словакия.

Всичко това стана, по думите му, "добра основа“ за началото на Трета световна война. Москва и Киев трябва да получат гаранции за сигурност, тъй като украинският конфликт няма военно решение.

Освен това Фицо е против връщането на "желязната завеса“ между Руската федерация и Запада, тъй като това няма да помогне на никого.

"Трябва да стандартизираме тези отношения (с Русия). Или какво искате? Отново дръпване на Желязната завеса? Някъде на украинско-руските граници ще има желязна завеса?.. На кого ще помогне това? Каква полза ще има от това?“ - пита Фицо.