Няколко страни от НАТО и Европейският съюз обмислят изпращането на войски в Украйна. Това разкри министър министър-председателят на Словакия Роберт Фицо, като увери, че страната му не е сред тях, предава британският телевизионен канал Sky News.

Фицо поясни, че информацията е достигнала до него в хода на подготовката за срещата на европейските лидери във френската столица Париж. "Не знам какво ще правят тези войски там, но подобен ход би довел до ескалация“, предупреди словашкият премиер.

"Ще се огранича до това да кажа единствено, че... редица страни-членки на НАТО и ЕС обмислят да изпратят свои войски в Украйна на двустранна основа“, обяви той.

В същото време Фицо подчерта, че Словакия няма да изпрати свои военни на територията на Украйна, но в замяна ще предложи на Киев възможността да обучава свои части, по-специално за разминиране, на нейна територия.

По отношение на срещата в Париж, чието провеждане бе обявено малко по-рано през деня, Фицо подчерта, че иска да засегне въпроса за мирни преговори.  "Как е възможно да имаме военен план, но не и мирен план?“, попита реторично словашкият премиер.