Британският премиер Риши Сунак заяви, че ще подаде оставка като лидер на Консервативната партия, след като торите загубиха парламентарните избори. Речта му пред резиденцията на премиера на Даунинг стрийт 10 беше излъчена от Sky News.

"В резултат на този резултат ще се оттегля като лидер на партията – не веднага, но когато приключат официалните процедури за избиране на моя наследник. Важно е след 14 години на власт Консервативната партия да се възстанови себе си и да изпълнява ролята си на опозиция на [правителството на Негово Величество] ефективно и професионално", заяви Сунак.

В момента той се среща с крал Чарлз III, за да се оттегли като ръководител на правителството, отстъпвайки ролята на министър-председател на лидера на Лейбъристката партия Кийр Стармър. В речта си Сунак нарече своя политически опонент "достоен човек, който живее с проблемите на обществото“ и му пожела успех на новия му пост "в един все по-нестабилен свят“.

Изборите за Камарата на общините на британския парламент се проведоха на 4 юли. Лейбъристката партия си гарантира най-малко 412 места в 650-местната Камара на общините, спечелвайки необходимото мнозинство, за да състави ново правителство. Преброяването на бюлетините приключи във всички избирателни райони с изключение на два.