Премиерът на Обединеното кралство Риши Сунак пристигна в Украйна в петък сутринта, носейки със себе си обещанието за 2,5 милиарда паунда военна помощ, както и хуманитарна помощ и гаранции за сигурност, пише европейската редакция на Politico.

След като поздрави Украйна за нейната "непоколебима“ решимост да отблъсне "бруталната руска инвазия“ през последните две години, Сунак заяви: "Днес съм тук с едно послание: Обединеното кралство също няма да се поколебае. Ние ще застанем до Украйна в най-мрачния им момент и в по-добрите времена, които идват“.

Преди срещата с украинския президент Володимир Зеленски Сунак отбеляза, че Обединеното кралство ще предостави общо 2,5 милиарда британски лири военна помощ на Украйна през финансовата 2024/25 г., което е увеличение с 200 милиона лири спрямо предходните две години.

Най-малко 200 милиона британски лири от финансирането от Обединеното кралство ще бъдат изразходвани за сериозен тласък за бързо осигуряване и производство на хиляди дронове за Украйна, включително разузнавателни дронове, апарати за далечни удари и морски дронове, според изявление от Даунинг стрийт, в което се обявява пътуването на Сунак до Киев.

Това ще бъде най-голямата доставка на дронове за Украйна от която и да е държава, се казва в изявлението, като повечето се очаква да бъдат произведени в Обединеното кралство.

Сунак също ще подпише споразумение за сътрудничество в областта на сигурността със Зеленски в петък, след като страните от Г-7 се съгласиха да предоставят на Украйна двустранни гаранции за сигурност на миналогодишната среща на върха на НАТО във Вилнюс.

"Обединеното кралство вече е един от най-близките партньори на Украйна, защото ние признаваме, че тяхната сигурност е нашата сигурност“, подчертава Сунак в забележки, представени на пресата в петък сутринта. "Днес ние отиваме по-далеч – увеличаваме нашата военна помощ, доставяйки хиляди ултрамодерни дронове и подписване на историческо ново споразумение за сигурност, за да предоставим на Украйна гаранциите, от които се нуждае в дългосрочен план“.

Споразумението между Обединеното кралство и Украйна за сътрудничество в областта на сигурността, което предстои да бъде подписано от Сунак и Зеленски, идва, след като държавите от Г-7 се съгласиха да предоставят на Украйна двустранни гаранции за сигурност на миналогодишната среща на върха на НАТО във Вилнюс. Според Даунинг стрийт, то "официализира спектъра на подкрепа, която Обединеното кралство е оказвало и ще продължи да предоставя за сигурността на Украйна, включително споделяне на разузнавателна информация, киберсигурност, медицинско и военно обучение и индустриално сътрудничество в областта на отбраната“.

Договорът също така ангажира Обединеното кралство да предостави "бърза и продължителна“ помощ за отбраната на Украйна, ако Русия нападне страната отново.