Консервативната партия на британския премиер Риши Сунак загуби на парламентарните избори във Великобритания, той призна поражението си и обеща да предаде властта по мирен път. Според Sky News към 6 сутринта местно време (08:00 българско) официалното преброяване на резултатите от избирателните райони потвърждава, че лейбъристите печелят 390 места - това надхвърля минималното мнозинство от 326 места.

Риши Сунак направи кратко изявление след обявяването на резултатите от неговия избирателен район, като обяви, че лейбъристите са спечелили общите избори и се обади на партийния лидер Кийр Стармър, за да го поздрави за победата.

"Сега ще отида в Лондон, където ще кажа повече за днешния резултат, преди да напусна поста министър-председател, на когото дадох всичко, което имах“, заяви Сунак.

"Днес властта ще смени ръцете си по мирен и организиран начин с добрата воля на всички страни“, продължи той, "Тази вечер британският народ произнесе своята присъда... и аз поемам отговорността за поражението“.

Лидерът на лейбъристите Киър Стармър ще стане следващият министър-председател на страната днес след аудиенция при краля. Коментирайки изборната си победа, той каза, че страната е гласувала промени и е време партията му да ги осъществи.

"Хората тук и в цялата страна се изказаха тази вечер и са готови за промяна“, заяви Стармър.

"Не обещавам, че ще бъде лесно“, казва той, "но дори когато е трудно – а ще бъде трудно – помнете днес и винаги за какво се прави всичко“.