Министър-председателят на Великобритания Риши Сунак е съобщил, че разсекретени разузнавателни данни разкриват, че Русия е атакувала с ракети граждански товарен кораб в Черно море на 24 август, предаде Тhe Guardian.

В Камарата на общините в британскя парламент Риши Сунак е заявил: "Днес мога да съобщя на Камарата, че благодарение на разсекретени разузнавателни данни знаем, че руските военни са атакували граждански товарен кораб в Черно море с множество ракети на 24 август."

В изявление, публикувано от Министерството на външните работи на Обединеното кралство, се посочва, че атаките са били "осуетени от украинските сили, които са свалили множество ракети, насочени към пристанище Одеса".

"Ракетите, които включваха две ракети "Калибър", изстреляни от ракетоносец на Черноморския флот, бяха успешно свалени от украинските сили на 24 август", се посочва в изявлението.

"Разузнавателните данни показват, че планираната цел е бил товарен кораб под либерийски флаг, акостирал в пристанището", се допълва в изявлението.