Концернът Rheinmetall ще построи нов завод за производство на боеприпаси в Германия. Снарядите ще бъдат доставени и в Украйна. Това заяви главният изпълнителен директор на Rheinmetall Армин Папергер пред Bild.

Папергер отхвърли обвиненията за забавяне на доставките: "Темпото е бързо: това, което преди отнемаше десет години, сега е завършено за няколко месеца. Сега ще изградим нов завод за боеприпаси в Германия за рекордно време, за да гарантираме стратегическа сигурност на доставките“.

Той отбеляза доброто сътрудничество между германското правителство и оръжейната индустрия.

"Много неща се промениха към по-добро във военните поръчки. Само Rheinmetall миналата година получи поръчки или рамкови споразумения от федералното правителство на стойност над 10 милиарда евро – за Бундесвера и Украйна. Тази година тази сума ще се увеличи до поне 15 милиарда“, заяви той .

Припомняме, че германският концерн Rheinmetall планира да пусне свой завод в Украйна през 2024 г. А първото оръжие ще бъде пуснато шест месеца след старта.

Федералната антимонополна служба на Германия разреши на Rheinmetall да създаде съвместно предприятие с Украйна в края на септември 2023 г.