Германският концерн Rheinmetall планира да построи най-малко четири оръжейни завода в Украйна, съобщава френският вестник Le Monde.

Бъдещите предприятия ще произвеждат снаряди, военно оборудване, барут и оръжия за противовъздушна отбрана.

"Украйна вече е важен партньор за нас, виждаме там потенциал от два до три милиарда евро годишно“, каза Армин Папергер, председател на борда на директорите на Rheinmetall.

Изданието отбелязва, че общият оборот на групата от Дюселдорф, производител на танка Leopard 2, е достигнал 7,2 милиарда евро през 2023 година, като се очаква тази година да достигне около 10 милиарда евро. В средата на февруари най-големият германски производител на военна техника обяви споразумение с украинска компания за производство на 155-милиметрови артилерийски снаряди, от които страната отчаяно се нуждае във войната срещу Русия.

"Това съоръжение, на което скоро ще бъдат направени основите, ще бъде копие на фабриката за боеприпаси, която Rheinemetall сега изгражда в Северна Германия. В Литва също трябва скоро да започне изграждането на завод за боеприпаси от групата“, допълва изданието.

По думите на Папергер във всички свои обекти Rheinmetall очаква общо производство от 1,1 милиона 155-милиметрови снаряди в средносрочен план, за да укрепи позицията си на световен лидер в тази област.

"Очаква се групата да произведе 700 000 снаряда през 2025 година и до 500 000 през тази година. Преди руската инвазия в Украйна Rheinmetall произвеждаше само 70 000 годишно“, обобщава изданието.