Германската отбранителна компания Rheinmetall получи договор от германското правителство за доставка на Украйна на още 20 бойни машини на пехотата (БМП) Marder 1A3 с лазерен далекомер. Това съобщава пресслужбата на компанията, цитирана от УНИАН.

Германското правителство е поръчало 20 бойни машини на пехотата от компанията още през март, но това стана известно едва сега. Също така договорът е с двуцифрена цена в милиони евро, като тази година се очаква доставката на нова партида. Сега украинските въоръжени сили вече са получили трицифрен брой Marder чрез директни доставки или програми за обмен на пръстени.

Освен това пресслужбата добавя, че нова партида такива машини ще получи лазерен далекомер за по-точно и ефективно унищожаване на целите. Rheinmetall отбеляза, че първите Marder са били изпратени в Украйна през март 2023 г. Оттогава имаше още няколко партиди. Правителството на Германия уточни, че в Украйна вече са прехвърлени общо 90 бойни машини на пехотата.

"Rheinmetall придоби ремонтирани бойни машина на пехотата 1A3 Marder от Бундесвера. Компанията започна капитален ремонт на бойната машина на пехотата за незабавно разгръщане за своя сметка през пролетта на 2022 г. Оттогава съответната работа се извършва в заводите на Rheinmetall в Унтерлюс и Касел“, се отбелязва в изявлението.