Германският отбранителен гигант Rheinmetall е предал на Украйна допълнителни системи за откриване и борба с дронове , наречени SurveilSpire, предава РБК-Украйна, като се позовава на пресслужбата на компанията.

"Поръчката е в двуцифрен диапазон от милиони евро. Направена е от германското правителство", се отбелязва в разпространеното съобщение.

Съобщава се, че компанията е спечелила нов търг за доставка на системи SurveilSpire на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ). Предназначени са за разузнаване и борба с вражески дронове. Комплексът включва наблюдателна кула с камери за дневно и нощно виждане, пилотирани дронове и система за управление, както и транспорт.

Системата се използва по-специално за наблюдение на теренни зони. Тя може да осигури и 5G мрежа. Според официалните данни Rheinmetall си сътрудничи с естонската компания DefSecIntel при разработването на комплекса.

"Предаването на комплексите вече е започнало“, подчертаха от пресслужбата на концерна.

За внедряването на системата са необходими само трима души. Комплексът използва безжични комуникационни канали, по-специално 4G и Starlink, за предаване на видео към мобилен команден пункт. Слънчевите панели позволяват на SurveilSpire да удължи времето си на работа. Блокът за управление на комплекса обработва информацията, получена от камери и разузнавателни дронове с помощта на специален софтуер и изкуствен интелект.