Германският концерн Rheinmetall проведе събитието Skyranger System Demonstration 2024, по време на което показа самоходна зенитна установка на основа на танка Leopard 1. Тя беше оборудвана с установка Skyranger 35, пише полският портал ZBiAM.

Първата публична демонстрация на огневата мощ на Skyranger 35 върху Leopard 1 не беше много успешна. Един от блоковете на контролния панел отказа, но след смяна на блока, която отне един ден, бе извършена стрелба.

За да създаде модела, Rheinmetall използва шасито от Leopard 1A5BE. Кулата е "безпилотна“ - двама членове на екипажа (командир и стрелец) са разположени в носа на корпуса. Самият купола побира 252 боеприпаса, а ефективният обсег на стрелба е четири километра.

Представител на германския отбранителен концерн отбеляза, че този прототип е създаден, за да демонстрира, че модулът Skyranger 35 може да бъде адаптиран към различни типове шасита.

В допълнение, този зенитен танк е създаден, за да отговори на възможните нужди на Въоръжените сили на Украйна. Rheinmetall очаква да поръча най-малко 10 такива превозни средства за военните на Киев, въпреки че тази разработка може да бъде продадена и на други страни.