Украинското правителство подписа договор с германския концерн Rheinmetall за доставка на  Leopard 1, включително 25 основни бойни танка Leopard 1A5, пет бронирани спасителни машини (Bergepanzer 2) и два танка за обучение на водачи. Доставката трябва да бъде реализирана през 2024 година, предава РБК-Украйна, като се позовава на съобщение от компанията.

"Поръчката, финансирана от Германия и на стойност няколко милиона евро, включва също обучение, логистика, резервни части, поддръжка и други помощни услуги“, се казва в изявлението.

Според концерна системите Leopard 1 в момента са в процес на основен ремонт в заводите на Rheinmetall в Унтерлус и Касел и се подготвят за използване.

Rheinmetall продължава да подкрепя Украйна с постоянни доставки на тактически превозни средства. По-рано групата пое доставката за Украйна общо 80 бойни машини на пехотата Marder. Повечето от тях вече са на бойното поле.

Освен това Rheinmetall е готов да достави още 20 бойни машини на пехотата Marder, веднага щом получи съответната поръчка. В края на тази и началото на следващата Украйна ще получи и пет аеромобилни машини Сaracal. Освен това, от името на правителствата на Нидерландия и Дания, през следващата година групата ще достави на Украйна 14 танка Leopard 2A4. Освен с оборудване, Rheinmetall помага на украинските въоръжени сили с боеприпаси, дронове, медицински консумативи и др.

Германският концерн Rheinmetal участва в няколко проекта в подкрепа на Украйна. Те включват доставки на бойни машини на пехотата Marder, боеприпаси от различни калибри, полеви болници, военни камиони и в близко бъдеще разузнавателната система LUNA Next Generation.

През октомври Украйна и Rheinmetal създадоха съвместно предприятие, което ще обслужва и ремонтира оборудване, доставено на военните на Киев от съюзниците.