Въоръжените сили на Украйна вече използват успешно предадените й от Великобритания ракети с голям обсег Storm Shadow. Това потвърди за първи път министърът на отбраната на страната Олексей Резников на брифинг с колегата си от Обединеното кралство Бен Уолъс, предава РБК-Украйна.

"Имахме възможност да се ръкуваме с пилоти, които са били обучени в Обединеното кралство и вече успешно използват оръжието, наречено Storm Shadow“, обяви Резников.

Припомня се, че миналата седмица британският министър на отбраната заяви, че украинската армия вече използва ракети с голям обсег Storm Shadow, прехвърлени на ВСУ от правителството в Лондон.

Тогава Уолъс не навлезе в подробности, но отбеляза, че оръжейните системи, предоставени на Украйна от западните съюзници, са показали ефективност и са "направили разликата“.

Уолъс заяви още, че ракетите са предадени на украинците безплатно и са предназначени само за прецизни удари.

По-рано в медиите се появи информация за възможното използване на ракети Storm Shadow от Украйна срещу руснаците. Информацията бе разпространена от CNN, като телевизията се позова на неназовани служители.