Украинският министър на отбраната Олексий Резников заяви, че ще сподели със Съединените щати доклад за използването на доставени от САЩ касетъчни боеприпаси в Украйна тази седмица.

Министърът, говорейки пред Алекс Марквард от CNN в Киев през почивните дни, заяви, че очаква доклада, който след това ще предаде на Пентагона "вероятно понеделник или вторник“, което означава 24 или 25 юли.

Резников, говорейки ексклузивно за CNN, добави: "Ще докладваме за последствията от това използване на [касетъчни боеприпаси], така че мисля, че следващата седмица ще имам първи доклад и ще споделя с моите партньори в Пентагона тези доклади. Надявам се, че те ще бъдат по-ефективни от нормалните боеприпаси“.

В четвъртък Джон Кърби от Белия дом заяви, че украинските сили използват осигурени от САЩ касетъчни боеприпаси срещу Русия "правилно“ и "ефективно“ в битка.

"Те ги използват правилно. Те ги използват ефективно и всъщност оказват влияние върху руските отбранителни формирования и отбранителните маневри на Русия“, заяви Кърби пред репортери.

Резников не предложи подробности, преди да излезе докладът, но очаква те да бъдат най-ефективни "особено срещу артилерийските системи, особено по време на контрабатарейния бой, а също така те ще бъдат ефективни срещу бронетранспортьорите, за бойните машини на пехотата, те също ще бъдат добри срещу тяхната пехота в полетата“.

Споделянето на доклада е част от сделката с Пентагона за получаване на касетъчните боеприпаси, наречени DPICMS, заяви Резников.

САЩ заявиха, че решението да предоставят на Украйна DPICM се дължи на ограничените доставки на стандартния унитарен 155-милиметров артилерийски снаряд. Предлагането на клъстери е "временно“, според съветника по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан.

Касетъчните боеприпаси разпръскват "бомби“ в големи райони. Според замисъла, това ще позволи на украинските сили да атакуват по-големи концентрации на руски сили и оборудване с по-малко боеприпаси.

Но бомбите също могат да не експлодират при удар и могат да представляват дългосрочен риск за всеки, който се натъкне на тях, подобно на противопехотните мини.

Обединеното кралство, Франция, Германия и други ключови съюзници на САЩ забраниха боеприпасите съгласно Конвенцията за касетъчните боеприпаси, но САЩ, Русия и Украйна не са подписали забраната.