Вицепрезидентът на САЩ от Демократическата партия Камала Харис води пред републиканеца Доналд Тръмп с 47% на 42% в надпреварата за президентските избори на 5 ноември, увеличавайки преднината си след дебат срещу бившия президент, който според избирателите до голяма степен е спечелен от нея, сочи проучване на Reuters/Ipsos poll, приключило в четвъртък (12 септември).

Двудневното проучване показва, че Харис има преднина от пет процентни пункта сред регистрираните гласоподаватели, малко над четирипроцентовата преднина, която тя имаше пред Тръмп в проучването на Reuters/Ipsos от 21-28 август.

Сред гласоподавателите, които са заявили, че са чули поне нещо за дебата във вторник, 53 % са заявили, че Харис е спечелила, а 24 % - че Тръмп е спечелил, а останалите са отговорили, че не са чули или не са отговорили. Около 52 % от запознатите с дебата са посочили, че Тръмп се е спънал и не е изглеждал достатъчно решителен, докато 21 % са заявили това за Харис. Сред републиканските избиратели всеки пети е посочил, че Тръмп не е изглеждал решителен.

59-годишната Харис постави 78-годишния Тръмп в отбранителна позиция в един оспорван президентски дебат с поредица от нападки относно неговата годност за заемане на длъжността и безбройните му юридически проблеми, като изтъкна присъдата на Тръмп за престъпление по обвинение, че е фалшифицирал бизнес документи. Около 52% от избирателите, запознати с дебата, заявяват, че Харис "създава впечатление, че има по-високи морални качества", докато 29% твърдят същото за Тръмп.

Много републиканци също не са били убедени в представянето на своя кандидат по време на дебата във Филаделфия. Около 53% от избирателите на републиканците в анкетата са заявили, че Тръмп е спечелил дебата, в сравнение с 91% от демократите, според които Харис е била победител. Сред републиканците 31% са заявили, че никой не е спечелил, а 14% - че Харис е надделяла над Тръмп.

Деветдесет и един процента от регистрираните гласоподаватели в анкетата заявяват, че са чули поне нещо от дебата, а 44% - че са чули много. Дебатът, организиран от ABC News, привлече 67,1 млн. телевизионни зрители, според данни на Nielsen, като надмина по брой около 51 млн. души, които гледаха дебата на Тръмп с тогавашния кандидат-президент Джо Байдън през юни.

Катастрофалното представяне на Байдън в този дебат доведе до широки призиви от страна на съпартийците на 81-годишния лидер на демократите той да се откаже от кандидатурата си за преизбиране, което той направи през юли. Сега Тръмп е по-възрастният кандидат в надпреварата, а според проучването 52% от избирателите смятат, че Тръмп е твърде стар, за да работи в правителството, в сравнение със 7%, които твърдят същото за Харис.

Като цяло избирателите дават на Харис по-добри оценки от тези на Тръмп за начина, по който се държи. Запитани кой от двамата е изглеждал по-достоен, 56 % от хората, запознати с дебата, са избрали Харис, докато 24 % са избрали Тръмп. 49 % от анкетираните заявяват, че Харис "изглежда като човек, който ще ме изслуша и ще разбере притесненията ми", докато 18 % смятат, че това е Тръмп.