Украйна може да скъса дипломатическите отношения с Русия, след като Москва реши да признае два отцепили се региона на Източна Украйна за независими, каза президентът Владимир Зеленски на брифинг във вторник, цитиран от Reuters.

Говорейки заедно с естонския си колега Алар Карис, Зеленски каза, че обмисля искане на външното министерство на своята страна за прекъсване на връзките с Москва.

Той също така призова съюзниците на Украйна да не чакат по-нататъшна ескалация, за да наложат санкции, които според него трябва да включват спиране на газопровода "Северен поток 2", който трябва да пренася руски газ под Балтийско море до Германия, заобикаляйки Украйна.

"Получих искане от външното министерство. Ще разгледам въпроса за прекъсване на дипломатическите отношения между Украйна и Руската федерация. Веднага след нашата пресконференция ще разгледам този въпрос“, каза Зеленски.

Съобщението на Путин в понеделник и подписването му на указ за разполагане на руски войски в двата отцепили се региона предизвика международно осъждане и незабавни санкции в САЩ, като президентът Джо Байдън подписа указ за спиране на бизнес дейността на САЩ в отцепилите се региони.

Съединените щати и техните европейски съюзници се очаква да обявят нови санкции срещу Русия във вторник.

Зеленски, който в нощното си обръщение към нацията обвини Русия, че унищожава усилията за мир, омаловажи перспективата за мащабен конфликт с Русия, но каза, че е готов да въведе военно положение, ако това се случи.

"Що се отнася до военното положение... този въпрос е ясен за нас. Ние вярваме, че няма да има война, няма да има голяма (война) срещу Украйна и няма да има широка ескалация от страна на Руската федерация. Ако има, тогава ще бъде въведено военно положение“, каза той.

Превод и редакция: Юлиян Марков