Броят на американците, подали нови молби за обезщетения за безработица през последната седмица, е спаднал до най-ниското ниво от повече от 52 години, докато условията на пазара на труда продължиха да се затягат на фона на остър недостиг на работници, предава Reuters.

Първоначалните молби за държавни обезщетения за безработица паднаха с 43 000 до сезонно адаптирани 184 000 за седмицата, приключила на 4 декември, съобщи Министерството на труда в четвъртък. Спадът до най-ниското ниво от септември 1969 г. обаче вероятно е преувеличен от трудностите при коригиране на данните за сезонни колебания.

Икономисти, анкетирани от Reuters, прогнозираха 215 000 заявления за последната седмица. Тези заявления намаляха от рекордния връх от 6,149 милиона в началото на април 2020 г.

Заявленията обикновено се увеличават, когато времето стане по-студено, но икономистите казват, че този сезонен модел е малко вероятно да се запази поради затягането на пазара на труда.

В края на октомври имаше 11 милиона незаети работни места, което кара работодателите да не желаят да освобождават работниците.

"Променливостта, дължаща се на сезонни модели, ще затрудни тълкуването на данните за молбите за безработица през следващите седмици“, каза Вероника Кларк, икономист в Citigroup в Ню Йорк.

Независимо от това, данните за заявленията са в съответствие с други доклади за потребителските разходи, производството и дейността на услугите, които предполагат, че икономиката се възстановява през четвъртото тримесечие след затишие през периода юли-септември.

Но разпространението на варианта на "Омикрон“ представлява риск за икономическите перспективи. Въпреки че малко се знае за въздействието на новия вариант, вероятно е известно забавяне на наемането и търсенето на услуги, въз основа на опита с варианта "Делта“, който беше отговорен за най-бавния темп на икономически растеж за повече от година през последното тримесечие.

Правителството съобщи миналата седмица, че нивото на безработицата е спаднало до 21-годишно дъно от 4,2% през ноември, докато заетите в неселскостопански сектори са се увеличили с 210 000 работни места, най-малкото от миналия декември.

Превод и редакция: Юлиян Марков