Войната в Украйна може да завърши не с мир, а със замразяване на конфликта, предполага авторът на статия в Reuters. Това се случи с Корейския полуостров и Кипър. Но това няма да е добър резултат нито за Киев, нито за Запада, отбелязва журналистът.

Украйна би искала Русия да се върне към границите си отпреди 2014 г., но Путин едва ли ще отстъпи, пише авторът на статията. А самите украинци отбелязват, че ситуацията на бойното поле е изпаднала в задънена улица и че са уморени да се бият.

А и съюзниците на Киев дават признаци на умора. В същото време те са разсеяни от войната между Израел и ХАМАС. Президентът на САЩ Джо Байдън се бори да убеди Конгреса да одобри още 61 милиарда долара военна помощ за Украйна. Но ако на предстоящите избори спечели друг кандидат, тогава американската помощ за Украйна може да отслабне още повече, отбелязва авторът на статията.

При замразен конфликт Украйна все пак ще трябва да инвестира сериозно в укрепления, системи за противоракетна отбрана и технологии за възпиране на руски атаки. Но ако Щатите откажат допълнително финансиране, няма да е лесно. Страните от ЕС биха могли да запълнят този дефицит, но ще трябва сами да изградят защитата си.

В същото време при замразен конфликт санкциите срещу Русия вероятно ще останат в сила. Авторът на статията отбелязва, че е малко вероятно подобна ситуация да принуди Русия да седне на масата за преговори, както санкциите не можаха да доведат до краха на Иран или Северна Корея. Западните лидери разчитат само на факта, че когато на мястото на Путин дойде друг лидер, това ще окаже влиянием

Санкциите първоначално дори укрепиха руската икономика, отбелязва авторът на статията, тъй като покачващите се цени на газа и петрола повече от компенсираха намаляването на обема на износа им. Но експерти предполагат, че растежът ще спре в бъдеще, създавайки бюджетен дефицит, който ще попречи на Путин да спечели благоволението на обикновените граждани. А военните и технологичните санкции ще усложнят модернизацията на руската армия, смятат политолозите.

В същото време санкционният режим ще струва скъпо на самия Запад. Вместо евтин руски газ и петрол, европейските страни трябва да купуват по-скъпи въглеводороди.

Въпреки това възстановяването на инфраструктурата на Украйна в замразен конфликт ще бъде по-трудно, отколкото в случай на мир. Инвеститорите ще се опасяват, че войната може да започне отново. Тези рискове ще трябва да бъдат минимизирани чрез застрахователни системи и укрепване на отбранителния потенциал на Украйна.

Авторът на статията е убеден, че най-добрият вариант за Украйна е присъединяването й към ЕС. Тогава инвеститорите ще инвестират пари дори преди процесът на сливане да е приключил. Икономистите отбелязват, че Украйна има голям потенциал в това отношение: през 1992 г., точно след разпадането на съветския блок, доходът на глава от населението в Украйна беше същият като в съседна Полша. Миналата година тази цифра беше само 29% от цифрата на Полша.

И фактът, че Украйна е загубила целостта си, не трябва да й попречи да влезе в ЕС, смята авторът на статията - това не попречи нито на Кипър, нито на Западна Германия. Така Европейската комисия вече препоръча започване на преговори с Киев по тази тема, припомня Reuters.