Дипломати от ЕС, Иран и Русия звучаха оптимистично, след като Иран и световните сили проведоха първите си преговори от пет месеца в понеделник, за да се опитат да спасят ядреното си споразумение от 2015 г., въпреки че Техеран публично зае твърда позиция, която според западните сили няма да проработи, коментира Reuters.

Дипломати казват, че изтича времето за съживяването на договора, от който бившата администрация на САЩ на президента Доналд Тръмп се отказа през 2018 г., като разгневи Иран и смути другите участващи сили - Великобритания, Китай, Франция, Германия и Русия.

На преговорите Делегатите на Европейския съюз, Иран и Русия дадоха оптимистична оценка, след като новият кръг започна със заседание на останалите страни по сделката, без Съединените щати, с които Иран отказва да се срещне лице в лице.

"Чувствам се изключително положително за това, което видях днес", каза Енрике Мора, служител на ЕС, председателстващ преговорите, след срещата - седмият кръг от преговорите, насочени към съживяване на споразумението, според което Иран ограничи спорната си програма за обогатяване на уран в замяна на облекчаване на икономическите санкции на САЩ, ЕС и ООН.

Мора каза пред репортери, че новата иранска делегация се е придържала към искането си всички санкции да бъдат премахнати. Но той също така добави, че Техеран не е отхвърлил категорично резултатите от предишните шест кръга от преговори, проведени между април и юни.

"Те приеха, че работата, извършена през първите шест кръга, е добра основа за изграждане на нашата работа напред“, каза той. "Разбира се, ще включим новата политическа чувствителност на новата иранска администрация“.

Срещата във Виена сложи край на дълга пауза, предизвикана от избирането през юни на Ебрахим Раиси, антизападен твърдолинеен ирански съдия за президент на страната. Преговорите всъщност са непреки преговори между Техеран и Вашингтон, като между тях се коминикират официални лица.

Преговарящият екип на Техеран изложи искания, които американските и европейските дипломати смятат за нереалистични, твърдят западни дипломати.

Иран зае безкомпромисна позиция, като поиска премахването на всички санкции на САЩ и Европейския съюз, наложени от 2017 г., включително тези, които не са свързани с ядрената му програма, в процес, който може да бъде проверяван.

Главният преговарящ на Ислямската република Али Багери Кани също каза, че Съединените щати и техните западни съюзници трябва да предложат гаранции, че няма да бъдат налагани нови санкции в бъдеще.

"Огромно постижение е, че всички страни на срещата приеха искането на Иран първо да бъде изчистена ситуацията с незаконни и несправедливи санкции на САЩ и след това (ние) да обсъдим други въпроси и да вземем решение по тези въпроси“, каза той пред репортери.

Нямаше незабавен коментар от страна на останалите страни на думите на Багери Кани за последователността на темите.

Превод и редакция: Юлиян Марков