Високопоставен служител на "Хизбула" е избегнал израелски опит за убийство в четвъртък (10 октомври) в Бейрут, твърдят три източника от службите за сигурност пред Reuters, докато при израелските удари там загинаха 22 души, а ООН заяви, че миротворците й в Южен Ливан са в нарастваща опасност.

Уафик Сафа, който оглавява звеното за връзка и координация на "Хизбула", отговарящо за работата с ливанските служби за сигурност, е бил мишена на Израел в четвъртък вечерта, но е оцелял, твърдят източниците от службите за сигурност.

По-рано в четвъртък ливански източник от сферата на сигурността съобщава на Reuters, че израелските въздушни удари по централната част на Бейрут са били насочени срещу поне един високопоставен служител в подкрепяната от Иран "Хизбула".

Израелските удари са нанесени по гъсто населен жилищен квартал с жилищни сгради и малки магазини в центъра на Бейрут. Досега Израел не е нанасял удари по този район, който е отдалечен от южните покрайнини на Бейрут, където Израел многократно е бомбардирал щаба на "Хизбула".

След като през последните седмици Израел уби редица високопоставени служители на "Хизбула", включително Хасан Насрала, Сафа е сред малкото оцелели високопоставени лица, докато висшите ешелони на групировката се опитваха да се реорганизират.

Опитът за убийство на Сафа, чиято роля е свързана със сигурността и политическите въпроси, бележи разширяването на целите на Израел сред служителите на "Хизбула", които преди това са съсредоточени върху военните командири и висшите лидери на групировката.

Сафа, за когото близкоизточните медии съобщават, че е роден през 1960 г., е ръководил преговорите, довели до сделката от 2008 г., при която "Хизбула" разменя телата на израелски войници, пленени през 2006 г., срещу ливански затворници в Израел. Инцидентът от 2006 г. предизвиква 34-дневна война с Израел.

Reuters също така съобщи, че през 2021 г. Сафа е предупредил съдията, разследващ катастрофалната експлозия на пристанището в Бейрут през 2020 г., който се е опитал да разпита няколко политици, свързани с "Хизбула", че "Хизбула" ще го отстрани от разследването.