Великобритания незабавно ще наложи строги икономически санкции на Русия, след като президентът Владимир Путин разпореди разполагането на войски в два отцепнически региона в Източна Украйна, заяви премиерът Борис Джонсън във вторник, цитиран от Reuters.

"Ние незабавно ще въведем пакет от икономически санкции“, каза Джонсън пред репортери.

"Това е, трябва да подчертая, само първата вълна от икономически санкции на Обединеното кралство срещу Русия, защото очакваме, опасявам се, че предстоят още повече ирационални действия на Русия, " добави британският премиер.

Джонсън каза, че ще изложи санкциите в парламента, вероятно около 12:30 часа местно време (14:30 часа българско време).

Санкциите, каза Джонсън, ще бъдат "насочени не само към образувания в Донбас, Луганск и Донецк, но и в самата Русия - насочени към руските икономически интереси, колкото може по-силно".

Великобритания заплаши да прекъсне достъпа на руските компании до щатски долари и британски лири, блокирайки възможността им да набират капитал в Лондон и да разкрие това, което Джонсън нарича "руската кукла" на собственост и компании на Острова.

Великобритания все още не е уточнила кой ще попадне под санкциите, но обеща, че "няма къде да се скрият руските олигарси". Джонсън каза, че целите може да включват руски банки.

Стотици милиарди долари влязоха в Лондон и в отвъдморските територии на Великобритания от Русия след падането на Съветския съюз през 1991 г. и Лондон се превърна в западния град, предпочитан от свръхбогатите руснаци и от олигарсите от други бивши съветски републики.

Путин ще открие, че е "сериозно сгрешил", каза Джонсън, добавяйки, че Москва изглежда е склонна към пълномащабна инвазия в Украйна.

Джонсън председателства заседание на британския комитет за национална сигурност рано във вторник.

"Мисля, че трагедията на сегашната ситуация е, че президентът Путин се обгради с съмишленици, които му казват, че Украйна не е "истинска" държава. И мисля, че той ще открие, че е сгрешил сериозно“, каза Джонсън пред журналисти след срещата.

Руското нахлуване в Украйна създаде ситуация, толкова тежка като кубинската ракетна криза от 1962 г., когато конфронтацията между Съединените щати и Съветския съюз доведе света до ръба на ядрена война, каза здравният министър на Обединеното кралство Саджид Джавид.

"Можете да заключите, че инвазията в Украйна е започнала“, заяви пред Sky News британският здравен министър. "Руснаците, президентът Путин, решиха да атакуват суверенитета на Украйна и нейната териториална цялост.

Кубинската ракетна криза избухна през 1962 г., когато Съветският съюз отговори на разполагането на ракети на САЩ в Турция, като изпрати балистични ракети в Куба.

Според Джонсън санкциите ще засегнат силно руската икономика.

"Те ще ударят Русия много силно и има още много неща, които ще направим в случай на инвазия“, каза Джонсън.

Междувременно стана ясно , че посланиците на ЕС ще се срещнат във вторник сутринта, за да обсъдят "ограничените санкции" срещу Русия във връзка с признаването на независимостта на т. нар. Луганска и Донецка народни републики (ЛНР и ДНР), съобщи Reuters, позовавайки се на представител на Европейския съюз.

Според него някои страни членки на ЕС се застъпват за ограничени санкции, а други са за прилагането на пълен пакет от мерки.

Той добави още, че лидерите на страните-членки на ЕС може също да се срещнат, за да обсъдят общо становище, но такова решение все още не е взето.

На 21 февруари руският президент Владимир Путин обяви признаването на суверенитета на отцепилите се от Украйна райони на Донбас. С техните ръководители бяха подписани договори за приятелство, сътрудничество и взаимопомощ. Путин възложи на руското външно министерство да установи дипломатически отношения с тези самопровъзгласили се формирования, а на руското министерство на отбраната да осигури поддържането на мира на техните територии.

Решението на президента на Русия предизвика негативна реакция в страните от НАТО и техните партньори. Колективният Запад счита това за нарушение на международното право, както и на суверенитета и териториалната цялост на Украйна. САЩ и Великобритания вече обявиха намерението си да наложат санкции срещу Русия, въпросът за нови ограничения се проучва и от Европейския съюз, Канада и Япония. Киев подчерта, че "не възнамерява да подарява териториите си на никого“.

Превод и редакция: Юлиян Марков