Правителството на Обединеното кралство планира да инвестира 20 милиона британски лири (26,8 милиона долара) годишно в зелена енергия като част от обещанието да произвежда цялата потребляема електроенергия от възобновяеми източници до 2035 г., съобщава Reuters.

Този ход ще даде тласък на развитието на морските технологии, които използват енергията на приливите и отливите за генериране на електроенергия, обясниха от правителството в Лондон. По-специално, този способ може да допринесе за производството на 20% от електроенергията в страната.

Обединеното кралство, което беше домакин на климатичната конференция COP26 този месец, се ангажира да намали въглеродните емисии със 78% и да използва само възобновяеми енергийни източници до 2035 г., припомня агенцията. "Тази цел е най-амбициозната в света в областта на изменението на климата, която ще позволи на страната да стане производител с нулеви емисии до 2050 г.“, цитира агенцията постановлението на британското правителство.

Инвестицията ще бъде осъществена по схема за договор за разлика (CfD), която е основният метод на правителството за стимулиране на инвестициите в нисковъглеродна енергия. Допустимите проекти имат гарантирана минимална цена, на която могат да продават електроенергия. По-конкретно, през 2020 г. правителството обяви, че ще увеличи броя на проектите за възобновяема енергия, които ще отговарят на условията за подкрепа в следващия кръг от търгове за субсидии.

Превод и редакция: Тереза Герова