Президентът на Южна Корея Мун Дже-ин помилва бившия президент Парк Кън-хе, която беше в затвора, след като беше осъдена за корупция, съобщи Министерството на правосъдието на азиатската страна на фона на напрегнатата кандидат-президентска надпревара, предава Reuters.

69-годишната Парк стана първият демократично избран лидер на Южна Корея, отстранен от длъжност, когато Конституционният съд потвърди гласуването в парламента през 2017 г. за импийчмънт заради скандал, който вкара в затвора главите на два конгломерата, включително Samsung.

Тя беше свалена, след като бе призната за виновна в тайно споразумение с приятел, за да получи десетки милиарди вонове (1 млрд вона = 1 456 000 лв) от големи конгломерати, най-вече за финансиране на семейството на приятеля си и фондации с нестопанска цел.

През януари върховният съд на Южна Корея потвърди присъдата от 20 години затвор за Парк по обвиненията в корупция.

Адвокатът на Парк Ю Йонг Ха каза, че Парк се е извинила за това, че е причинила безпокойство на обществеността и благодари на Мун за това, че е взел трудно решение.

От офиса на Мун казаха, че помилването на Парк има за цел "преодоляване на злощастната минала история, насърчаване на единството на хората, които да си подадат ръце в бъдещето“.

"Надявам се, че това ще даде възможност да се преодолеят различията в мислите, плюсовете и минусите и ще отвори нова ера на интеграция и единство“, цитира думите му говорителят му.

Мун преди това обеща да не помилва осъдените за корупция. Но много привърженици и политици от консервативната основна опозиционна партия "Силата на народа“ призоваха за помилване на Парк преди президентските избори през март, позовавайки се на влошаване на здравето й и задълбочаването на политическите противоречия.

Опозиционните депутати заявиха, че Парк е имала здравословни проблеми, докато е в затвора, включително операция на рамото.

Лишаването от свобода на Парк се превърна в политически горещ картоф, който раздели страната, като консерваторите провеждаха ежеседмични митинги в центъра на Сеул, настоявайки за освобождаването й и критикувайки Мун, докато не се появи пандемията от COVID-19.

Проучване на Gallup Korea през ноември показа, че 48% от респондентите са против помилването на Парк, но броят им е спаднал от около 60% в началото на тази година.

Превод и редакция: Юлиян Марков