Михаил Подляк, съветник на ръководителя на кабинета на президента на Украйна, каза в неделя, че Киев не вижда смисъл да затваря въздушното пространство на страната, предава Reuters.



Депутатът на украинския парламент Алексей Гончаренко по-рано заяви, че най-вероятно от 16:00 часа местно време (съвпада с българското) в понеделник въздушното движение над Украйна ще бъде спряно.



"Най-вероятно от утре, от 16:00 киевско време, въздушният трафик в Украйна ще бъде преустановен“, написа Гончаренко, който представлява партия "Европейска солидарност“ в Радата, в неделя в своя канал в "Телеграм".



"Една от най-големите британски застрахователни компании вече изпрати известия, че от понеделник, от 14:00 лондонско време (16:00 киевско време), застраховката на граждански самолети във въздушното пространство на Украйна се прекратява“, добави Гончаренко. Според него собствениците на наети самолети вече забраняват на самолетите си да летят в украинското въздушно пространство.



От президентската администрация в Киев обаче заявяват: "Най-важното е, че Украйна не вижда смисъл да затваря (своето) въздушно пространство. Това е глупост. И според мен в известен смисъл наподобява частична блокада", казва Подляк, цитиран от Reuters.

В неделя украинската авиокомпания SkyUp съобщи, че неин самолет е бил принуден да кацне в Кишинев вместо в Киев, тъй като ирландската фирма, която е собственик на самолета, е наложила забрана за влизане във въздушното пространство на Украйна.



Освен това холандската авиокомпания KLM спря полетите до Украйна от събота, а също така спря всички полети в украинското въздушно пространство.

Превод и редакция: Юлиян Марков