В Сената на САЩ са все по-близо до постигането на споразумение по законопроект за санкции срещу Руската федерация заради ситуацията около Украйна. Това заяви Чък Шумър, лидер на демократическото мнозинство в Сената на САЩ, цитиран от Reuters.

"Имаме движение напред , но все още има няколко области, в които има разногласия, но те (законодателите) преодоляват пропастта. Доближаваме се все повече и повече“, каза той. Шумер уточни, че много от колегите му от демократите и американската администрация смятат, че приемането на "законопроект за (налагане) на тежки санкции преди евентуална инвазия <...> ще премахне възпиращия фактор" за Русия. Както отбеляза сенаторът, този елемент предизвиква най-големите разногласия между демократи и републиканци.

Миналата седмица агенция Bloomberg, позовавайки се на интервюираните сенатори, съобщи, че Сенатът скоро може да се споразумее за пакет от антируски санкции, в случай че ситуацията около Украйна се влоши. Както агенцията отбеляза тогава, американските законодатели не са се споразумели дали трябва да се въведат ограничителни мерки срещу Руската федерация като превантивна мярка. Освен това депутатите спорят какви мерки могат да предприемат Съединените щати по отношение на газопровода "Северен поток-2“ в случай на влошаване на ситуацията около Украйна.

Председателят на комисията по външни работи на горната камара на Конгреса Робърт Менендес по-рано заяви, че някои от санкциите, обсъждани в Сената срещу Руската федерация заради ситуацията около Украйна, могат да се приложат превантивно. Той не обясни какви ограничения могат да бъдат въведени предварително. Американската администрация преди това се противопоставяше на използването на санкции срещу Руската федерация заради Украйна като превантивна мярка, тъй като тогава, според Вашингтон, те ще загубят възпиращия си ефект.

По-рано група демократи, водени от Менендес, внесоха в Сената законопроект, наречен "Закон за защита на суверенитета на Украйна от 2022 г.“. То включва налагане на санкции срещу руския президент, министър-председателя, ръководителите на министерствата на външните работи и на отбраната, началника на Генералния щаб на въоръжените сили на РФ и други представители на военното ръководство. Освен това ограничителните мерки могат да засегнат газопровода "Северен поток-2“. Идентичен законопроект по-късно беше внесен и в Камарата на представителите на Конгреса.

Превод и редакция: Юлиян Марков